Δευτέρα, Ιανουαρίου 24, 2011

Ο Καλλικράτης στην Παιδεία πλησιάζει

Τις τελευταίες ημέρες την εκπαιδευτική επικαιρότητα απασχολεί το θέμα των καταργήσεων και συνενώσεων σχολικών μονάδων. Η ΔΟΕ και ΟΛΜΕ είναι αντίθετες με την πολιτική αυτή του Υπουργείου Παιδείας και το δείχνουν με κάθε δημοσίευμα τους. Χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με τα συνδικαλιστικά όργανα, αντιπαιδαγωγικό μέτρο. Ας δούμε τι γίνεται με τα ολιγοθέσια σχολεία που θα είναι αυτοί που θα πληρώσουν στο τέλος. Τα "πολυδάπανα" για το κράτος μικρά σχολεία της επαρχίας θα κλείσουν. Σύμφωνα, όμως, με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας, ως επιπλέον κριτήρια για το κλείσιμο σχολικών μονάδων εκτιμώνται:
α) η χιλιομετρική απόσταση για το νέο σχολείο, λαμβάνοντας υπόψη τη συγκοινωνιακή κάλυψη της περιοχής,
β) το οδικό δίκτυο,
γ) τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και,
δ) τη διάρκεια κάλυψης της διαδρομής για την άφιξη στο νέο σχολείο, η οποία για τις δύσκολες και δυσπρόσιτες περιοχές δε μπορεί να υπερβαίνει τη μισή ώρα για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και τα ¾ της ώρας για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Για τη δική μας περίπτωση έχουμε να απαντήσουμε πάνω στα σαφή κριτήρια, με τα οποία εξάγεται το συμπέρασμα ότι εξαιρούμαστε. Παρότι ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στο σχολείο της Αυλώνας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια (πέρσι υποβιβάστηκε σε μονοθέσιο), είναι ένα σχολείο δυσπρόσιτο. Το μοναδικό σχολείο της ορεινής Τριφυλίας με μεταφερόμενους μαθητές από τα γύρω χωριά, είναι απομονωμένο από άλλα πολυθέσια δημοτικά σχολεία. Η χιλιομετρική απόσταση Αυλώνας- Κυπαρισσίας είναι 22 χιλιόμετρα, το οδικό δίκτυο απαράδεκτο (στενοί δρόμοι, στροφές) και ο χρόνος της διαδρομής υπερβαίνει τη μισή ώρα με λεωφορείο ή ταξί. Επειδή πρόκειται για ένα ορεινό χωριό (υψόμετρο 650 μέτρων), οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την καθημερινή μεταφορά των μικρών μαθητών σε μια τόσο μεγάλη απόσταση.
Εκ πρώτης, χαρήκαμε που στο χάρτη με τα 1000 σχολεία της χώρας προς κατάργηση το Σεπτέμβριο του 2011 δε μας συμπεριελάβαν αλλά λυπηθήκαμε που όμοια σχολεία με εμάς έχουν την ατυχία να κλείσουν και αυτά με τη σειρά τους μια για πάντα την πόρτα τους. Θεωρούμε χρέος μας να αναφέρουμε τα σχολεία της Μεσσηνίας που έχουν προταθεί προς κατάργηση.
1) Το 1/θ Δημοτικό Σχολείο Προαστίου με 7 μαθητές, απέχει 12 χιλιόμετρα από το 12/θ Μάνης (συνενώνονται)
2) Το 2/θ Δημοτικό Σχολείο Ψαρίου με 17 μαθητές, απέχει 5 χιλιόμετρα από το 6/θ Δωρίου (συγχωνεύονται)
3) Το Γυμνάσιο Μερόπης με 23 μαθητές, απέχει 5 χιλιόμετρα από το Γυμνάσιο Μελιγαλά με 100 μαθητές (το Γυμνάσιο Μερόπης καταργείται και οι μαθητές του μεταφέρονται στο Μελιγαλά)
4) Το 1ο και 2ο Λύκειο Μεσσήνης συστεγάζονται με 100 μαθητές το καθένα (συνενώνονται σε ένα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου