Γνωριμία με τα φωτοβολταϊκά της Μεσσηνίας

Τετάρτη, Ιανουαρίου 05, 2011 Αναρτήθηκε από ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΥΛΩΝΑΣ

Στα πλαίσια του προγράμματος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη βόρεια Μεσσηνία στραφήκαμε στην αναζήτηση πληροφοριών για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας στο νομό μας μέσα από δημοσιεύματα τα τελευταία χρόνια στα ΜΜΕ (Τύπο-τηλεόραση-  ιστοσελίδες) που σχετίζονται με την εγκατάσταση, λειτουργία των φωτοβολταϊκών συστημάτων στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα σας παρουσιάζουμε φωτογραφικό υλικό από τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στην περιοχή Ανδανίας και στη βιομηχανική περιοχή Μελιγαλά.
Περιοχή Ανδανίας

Περιοχή Μελιγαλά

Μπάμης Φίλιππος Ενεργειακή

ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά

Ουραγός στην Πελοπόννησο η Μεσσηνία, 11 Απριλίου 2009 Αρ. Φύλλου:32930 http://www.tharrosnews.gr
Σε ό,τι αφορά μικρότερης ισχύος έργα και συγκεκριμένα φωτοβολταϊκα, σύμφωνα με την ενημέρωση από το Τμήμα Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού και Ελέγχου της Νομαρχίας Μεσσηνίας, έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έργων 56 επενδυτών. Το 99% των προτάσεων αφορά μονάδες ισχύος 100 KW. Για άλλες 5 εκκρεμεί η έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Τα πρώτα φωτοβολταϊκά έχουν αρχίσει να εγκαθίστανται σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας, ωστόσο δεν πρόκειται να δούμε άμεσα και αιολικά πάρκα, όπως στο Καλογερικό και τη Μεγαλόπολη, αφού όλες οι προτάσεις έχουν «φύγει» από τα αρμόδια αιρετά όργανα με αρνητικές εισηγήσεις, λόγω των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών (χαρακτηριστικά παραδείγματα Μεθώνη, Κορώνη και Πύλος) και παρά τις θετικές εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.
Για τα μικρά έργα φωτοβολταϊκών, που δεν ξεπερνούν τα 100 ΚW, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού και Ελέγχου, έχουν δοθεί εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων για: 3 έργα στον Αετό, 1 στον Αριστομένη, 7 στην Κορώνη, 2 στην Αυλώνα, 2 στη Μεσσήνη, 9 στο Μελιγαλά, 9 στα Φιλιατρά, 10 στην Ανδανία, 1 στην Καλαμάτα, 1 στη Βουφράδα, 1 στην Ανδρούσα, 3 στα Αρφαρά, 1 στο Πεταλίδι, 3 στην Αίπεια, 1 στην Πύλο και 2 στους Γαργαλιάνους.Εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στα Φιλιατρά 2,219 ΚW, Γαργαλιάνους 2,590 ΚW, Πύλο 4,9 ΚW, Γαργαλιάνους 4,9 ΜW και Γαργαλιάνους 4,9 ΜW.

http://www.01messinia.gr

Περί τα 20 MW ενέργειας αναμένεται να παράγονται στη Μεσσηνία από φωτοβολταϊκούς σταθμούς στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, ενώ αυτή τη στιγμή η παραγόμενη ενέργεια από τα ήδη διασυνδεμένα 30 φ/β πάρκα, μέσης και χαμηλής τάσης, φθάνει τα 2 MW. Αλλες 107 αιτήσεις για ανάλογου τύπου πάρκα με συνολική παραγόμενη ισχύ 4,5 MW εκκρεμούν στη ΔΕΗ της Καλαμάτας, ενώ 10 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ για φ/β πάρκα μέσης και υψηλής τάσης (πάνω από 100 kW το καθένα).
Παράλληλα, ξεπερνούν τα 10 MW οι αιτήσεις στη ΡΑΕ για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά. Τα παραπάνω σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο τεχνικός προϊστάμενος της ΔΕΗ στην Καλαμάτα Γιώργος Καράμπελας μιλώντας στην «Ε» για την προοπτική αλλά και τις δυσκολίες που συνεπάγεται η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών στο νομό μας.
Τα 30 εν ενεργεία πάρκα χαμηλής τάσης που ήδη έχουν συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ, παράγουν το καθένα ενέργεια από 5 ώς 100 kW και έχουν αναπτυχθεί στο νομό μας μέσα σε 2 χρόνια περίπου, καθώς οι πρώτες συνδέσεις έγιναν στα τέλη του 2007, ενώ ο σχετικός νόμος άρχισε να εφαρμόζεται το 2006. Τα πάρκα αυτά χωροθετούνται ως εξής: 9 στην περιοχή της Πυλίας από Λογγά ώς Βασιλίτσι, 6 στην Τριφυλία μεταξύ Φιλιατρών και Κυπαρισσίας, 9 στην Ανω Μεσσήνη από Μελιγαλά μέχρι Διαβολίτσι και άλλα 6 διάσπαρτα στο νομό.

http://www.express.gr/
Το φωτοβολταϊκό πάρκο, ιδιοκτησίας της εταιρίας «ΕΡΓΟΠΑΚ ΑΒΕΕ», βρίσκεται στην περιοχή Διαβολίτσι του Nομού Μεσσηνίας και αναμένεται να παράγει σε ετήσια βάση τουλάχιστον 175.000 kWh ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ διασυνδέθηκε ήδη με το εθνικό δίκτυο διανομής και μεταφοράς ενέργειας.

http://www.eleftheriaonline.gr
Ιδιώτες επενδυτές μεγάλων φωτοβολταικών σταθμών έχουν τις εγκαταστάσεις τους στη βόρεια Μεσσηνία. Αναγκαία η κατασκευή υποσταθμού υψηλής τάσης στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά.
Οι επενδύσεις φωτοβολταϊκών στη βόρεια Μεσσηνία έχουν «παγώσει» -ακόμα και έτοιμες μονάδες δεν είναι δυνατό να συνδεθούν πλέον με το δίκτυο της ΔΕΗ- καθώς η υποδομή δεν επαρκεί για να διαχειριστεί χωρίς προβλήματα την επιπλέον παραγόμενη ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά.
Η κατασκευή υποσταθμού υψηλής τάσης στο Μελιγαλά, ωστόσο, λύνει πολλά προβλήματα και επιτρέπει τόσο τη σύνδεση των ήδη έτοιμων φωτοβολταϊκών όσο και την επένδυση ανάλογων εγκαταστάσεων στη βόρεια Μεσσηνία.
Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Net-tv τα νέα για τη λειτουργία υποσταθμού υψηλής τάσης στο Μελιγαλά είναι ενθαρρυντικά.
http://www.tharrosnews.gr
Το άρθρο στην εφημερίδα επικεντρώθηκε στην καταγραφή των απόψεων των κατοίκων της περιοχής του Μελιγαλά σχετικά με τη λειτουργία των φωτοβολταικών στη ΒΙ.ΠΕ. Διαμαρτύρονται για την ελλιπή ενημέρωση σχετικά με τα φωτοβολταϊκά πάρκα που δημιουργούνται γύρω από την πόλη, και από την άλλη, αναρωτιούνται αν τα φωτοβολταϊκά που φτιάχνουν είναι υγιεινά ή μήπως έχουν ραδιενέργεια. Χαρακτηριστικά αναφέρει ένας κάτοικος: «Έρχεται ο καθένας, αγοράζει περιουσίες και φτιάχνει φωτοβολταϊκά. Εμάς δε μας ενημέρωσε κανείς.»

Αρχείο αιτήσεων για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε τον Ιούνιο 2007

11/6/2007 ΜΠΑΜΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Μεσσηνίας ΜΕΛΙΓΑΛΑ ΒΙ.ΠΕ. ΜΕΛΙΓΑΛΑ 1,9712 Φωτοβολταϊκά
11/6/2007 ΒΑΒΕΛ ΕΝΕΡΤΖΙ ΕΠΕ (Δ.Τ. BABEL ENERGY) Μεσσηνίας ΜΕΛΙΓΑΛΑ ΤΡΑΓΑΝΑ Δ.Δ. ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟΥ 1,411 Φωτοβολταϊκά
5/6/2007 ΤΕΧΝΕΡΓΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ Μεσσηνίας ΜΕΛΙΓΑΛΑ ΛΑΚΚΟΥΣ Δ.Δ. ΣΚΑΛΑΣ 1,8 Φωτοβολταϊκά
6/6/2007 ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΗΛΙΑΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΜΕΛΙΓΑΛΑ Ι ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Δ.Τ. ΗΛΙΑΚΑ ΠΑΡΚΑ ΜΕΛΙΓΑΛΑ Ι ΑΕ) Μεσσηνίας ΜΕΛΙΓΑΛΑ ΒΙΠΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Β (ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ) Ο.Τ. 4 1 Φωτοβολταϊκά
13-9-2010
Κ&Μ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Ε.Π.Ε.
H K&M υπέγραψε πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει την κατασκευή ενός ΦΒ πάρκου ισχύος 150kW στο Δ. Μελιγαλά Μεσσηνίας
1-9-2010
H K&M υπέγραψε και ήδη ξεκίνησε την κατασκευή 2 ΦΒ πάρκων ισχύος 100kW έκαστο στο Δ. Μελιγαλά, Ν. Μεσσηνίας
Εταιρία ΘΟΥΡΙΟΣ Α.Ε., Δ. Μελιγαλάς, Ν. Μεσσηνίας, ισχύς 99,68 kW

  • Digg
  • del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Yahoo! Buzz
  • Technorati
  • Facebook
  • TwitThis
  • MySpace
  • LinkedIn
  • Live
  • Google
  • Reddit
  • Sphinn
  • Propeller
  • Slashdot
  • Netvibes

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου