Θα καταργήσουν τα ολιγοθέσια "ατροφικά" σχολεία το 2011
Συγκλονιστικό το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ στις 27/11/2010, από τη Βίβιαν Μπενέκου. Ο Καλλικράτης χτυπά και την Παιδεία μέσα στο 2011. Πέρα από τις απολύσεις εκπαιδευτικών και τις "προωθήσεις" προς συνταξιοδότηση Διευθυντών Εκπαίδευσης έχουμε τις καταργήσεις σχολείων στην Ηπειρωτική Ελλάδα "γιατί φτιάχτηκαν δρόμοι", καταργήσεις Γραφείων Εκπαίδευσης, συγχωνεύσεις Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Η οικονομική κρίση χτυπάει όλους μας. Το θράσος και η ψυχρή λογική δεν έχει όρια. Διαβάστε αυτολεξεί τι γράφεται για τα ολιγοθέσια σχολεία:
Πέφτουν «τίτλοι τέλους» για ολιγοθέσια της περιφέρειας
Η συγχώνευση των σχολείων θα γίνει με αμιγώς παιδαγωγικά κριτήρια, σύμφωνα με την ηγεσία του υπ. Παιδείας. Η κατασκευή νέων δρόμων, όπως για παράδειγμα, η Εγνατία, ή η Ολυμπία οδός που κατασκευάζεται, δημιουργούν νέα δεδομένα, κι εκεί που κάποιες ορεινές περιοχές ήταν απομονωμένες, τώρα έρχονται πιο κοντά σε μεγάλες πόλεις και κεφαλοχώρια. Όπου λοιπόν η πρόσβαση για τους μαθητές σε σχολεία μεγάλων χωριών καθίσταται καλύτερη, εκεί θα υπάρξει και κατάργηση του μικρού κι απομονωμένου σχολείου.
Περίπου 2.000 είναι τα ολιγοθέσια σχολεία σε όλη τη χώρα, τα περισσότερα των οποίων όμως βρίσκονται διάσπαρτα στο Αιγαίο και στα μικρονήσια. Ακριβώς πριν από 10 χρόνια ήταν 2.963, ενώ στη δεκαετία του ΄60, έφθαναν τα 8.956, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε για τα λειτουργικά προβλήματα των μικρών σχολείων, ο κ Χρήστος Σαΐτης, επικ. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο ίδιος, αναλύοντας τον προβληματισμό περί της κατάργησης αυτών των μικρών σχολείων, αναφέρει:
«Τα ολιγοθέσια και περισσότερο τα μονοθέσια κοστίζουν περισσότερο στο κράτος, αφού τα συνολικά έξοδα λειτουργίας τους (συντήρηση κτιρίων, αναλώσιμα υλικά, μισθοί δασκάλων) κατανέμονται σε λιγότερους μαθητές. Τα ολιγοθέσια μπορούν να χαρακτηρισθούν ως αντιοικονομικοί και αναποτελεσματικοί εκπαιδευτικοί οργανισμοί, αφού το υψηλό κόστος λειτουργίας τους παρέχει χαμηλό εκπαιδευτικό αποτέλεσμα. Με αυτή την έννοια, τα «ατροφικά» κυρίως σχολεία με 5-12 μαθητές, είναι πανάκριβοι δημόσιοι οργανισμοί».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου