Ο δεκάλογος του δασκάλου σε δυσπρόσιτο σχολείο

Σάββατο, Νοεμβρίου 06, 2010 Αναρτήθηκε από ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΥΛΩΝΑΣ

Έρχεται η ώρα, αγαπητοί συνάδελφοι, και τοποθετήστε στο σχολείο ενός μικρού χωριού. Να γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι κάποια πράγματα δεν πρέπει να τα παραβείτε. Αν έτσι έχει η παράδοση ή τα έθιμα της μικρής τοπικής κοινωνίας, δεν πρέπει να έχετε μιαν αντίθετη άποψη. . .
Στο πηγάδι που βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό Σκλαβέικα
  1. Ζητάτε σπίτι να νοικιάσετε στο χωριό, και αυτοί (αν κιόλας υπάρχει κάτι διαθέσιμο) θα κοιτάξουν να σας φιλοξενήσουν χωρίς να πληρώνετε τίποτα. Προσέξτε σε αυτή την περίπτωση πώς θα αρνηθείτε, να μην τους προσβάλλετε.
  2. Βρίσκετε τελικά σπίτι στη γειτονική κωμόπολη. Όταν θα οδηγείτε, θα προσέχετε τους ντόπιους στο δρόμο. Δε θα τρέχετε, πρώτον, για τη δική σας ασφάλεια, ειδικά το χειμώνα που συνήθως είναι βαρύς, και δεύτερον, για να μη λένε ότι ο δάσκαλος ή η δασκάλα "το πατάει το γκάζι".
  3. Από τον Πύργο του μπαρμπα-Αλέκου
  4. Θα είστε ευγενικοί και γλυκομίλητοι στους γέροντες κατοίκους που κάθε πρωί θα σας καλωσορίζουν, θα λέτε δυνατά "καλημέρα" και αυτοί θα απαντούν όλο χαρά "γεια σου, δασκάλα!" ή αντίστοιχα "γεια σου, δάσκαλε!".
  5. Στο σχολείο θα τηρείτε στο γράμμα ό,τι έκανε ο προηγούμενος δάσκαλος τον πρώτο καιρό. Θα λέτε τα καλύτερα και με υπομονή θα ακούτε από γονείς και μαθητές ότι "Ο κύριος τάδε μας έκανε αυτό". Θα χρειαστεί καιρό μέχρι να προσαρμοστούν στους δικούς σας εκπαιδευτικούς ρυθμούς αλλά και εσείς να συντονιστείτε με το όλο κλίμα.
  6. Ο Άι Γιώργης της Αυλώνας
    Στο ηρώο της πλατείας
  7. Στις σχολικές εορτές όλοι θα περιμένουν από εσάς να δώσετε τον καλύτερο εαυτό. Μην υποτιμήσετε το ρόλο του εορτασμού της εθνικής επετείου στο χωριό, οι κάτοικοι περιμένουν με ανυπομονησία το δάσκαλο ή τη δασκάλα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι στα χωριά δεν υπάρχει αργία για τον εκπαιδευτικό. Την παραμονή γίνονται πρόβες στο σχολείο, ενώ ανήμερα της εθνικής γιορτής γίνεται η παρέλαση, η κατάθεση στεφάνων, η σχολική εκδήλωση, ο καφενές. Συνήθως ο λόγος εκφωνείται από τον δάσκαλο ή τη δασκάλα μέσα στην εκκλησία και όταν βρέχει η γιορτή γίνεται και αυτή στο χώρο της εκκλησίας. Ποιήματα, σκετς, τραγούδια. Ο παπάς του χωριού- επίσης ξένος- τονίζει ότι "έτσι το έχουν εδώ, δεν μπορείς να τους αλλάξεις εσύ". Αλλά κάτι θα γίνει και την ώρα που είναι να γίνει η γιορτή θα σταματήσει να βρέχει, και η γιορτή θα γίνει αισίως στην πλατεία, στο ηρώο.
  8. 28η Οκτωβρίου 2010- Ελληνικός καφές με χωριανούς
  9. Μετά τη γιορτή, σειρά έχει να παρευρεθείτε στον παραδοσιακό καφενέ του χωριού με γονείς, πρόεδρο τοπικού συμβουλίου, και άλλους χωριανούς. Μην ντραπείτε, θα νιώσετε καλά, είναι άνθρωποι φιλόξενοι στα χωριά. Ειδικά το πρόσωπο του δασκάλου ή της δασκάλας το σέβονται πολύ!
  10. Εσείς θα είστε και ο δάσκαλος για το μάθημα, ο Προϊστάμενος με τα γραφειοκρατικά,ο γιατρός, ο ηλεκτρολόγος, ο υδραυλικός, κ.ο.κ. Σε περίπτωση βλάβης- πολύ συχνά- ζητάτε και τη βοήθεια των παιδιών, μπορεί κάτι να ξέρουν περισσότερο από εσάς.
  11. Στον φημισμένο ασφένταμο στο Σιδηρόκαστρο
  12. Η μη συναναστροφή με άλλους συναδέλφους ίσως σας κοστίσει, γιατί δε θα έχετε με κάποιον να μιλήσετε στο διάλειμμα, να ξεχαστείτε από την ένταση του μαθήματος, αλλά να θυμάστε: Τα παιδιά, θα είναι οι καλύτεροι σύντροφοι. Σε αυτά θα απευθύνεστε όταν έχετε κάποιο πρόβλημα. Να καταφεύγετε στις αθώες συμβουλές τους.
  13. Η ομορφιά της φύσης θα σας γαληνέψει. Τα ταξίδια και οι βόλτες με τα παιδιά στην εξοχή, θα σας φέρουν πιο κοντά σε αυτά και θα σας αγαπήσουν.
  14. Μπροστά στη μάντρα του εγκαταλελειμμένου σχολείου Σιδηροκάστρου
  15. Να μη μαλώνετε τα παιδιά, να μην τα τιμωρείτε. Είναι παιδιά από αγροτικές οικογένειες, είναι παιδιά φτωχά. Να μην τους ζητάτε να σας φέρνουν το ένα ή το άλλο σχολικό συνέχεια. Μερικές φορές να τους κάνετε εσείς δώρο τα απαραίτητα, γιατί δεν πάνε συνέχεια στην πόλη.
Συνάδελφοι δάσκαλοι, να τα αγαπάτε τα παιδιά, να γελάτε μαζί, να τα υπομένετε.
  • Digg
  • del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Yahoo! Buzz
  • Technorati
  • Facebook
  • TwitThis
  • MySpace
  • LinkedIn
  • Live
  • Google
  • Reddit
  • Sphinn
  • Propeller
  • Slashdot
  • Netvibes

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου