Λίγα λόγια για το τριήμερο σεμινάριο "Ελιά" του ΚΠΕ Καλαμάτας

Πέμπτη, Μαρτίου 17, 2011 Αναρτήθηκε από ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΥΛΩΝΑΣ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το τριήμερο σεμινάριο με θέμα: «Ελιά: η ρίζα του ελληνικού πολιτισμού στην εκπαίδευση για την Αειφορία» που διοργανώθηκε από το ΚΠΕ Καλαμάτας στις 11,12,13 Μαρτίου 2011. Συμμετείχαν τα μέλη του εθνικού δικτύου Π.Ε. «ΕΛΙΑ» από όλη τη χώρα, αλλά και Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης νομών και μέλη ΚΠΕ που στηρίζουν το Δίκτυο. Η προσέλευση έγινε την Παρασκευή στις 17.00 και η έναρξη πραγματοποιήθηκε με το καλωσόρισμα των εκπαιδευτικών στη Μεσσηνία. Ακολούθησαν εισηγήσεις από επιμορφωτές (κ. Μπάικα Καλλιόπη, κ. Καμαρινού Δήμητρα) που είχαν θέμα ιστορικά στοιχεία για το εμπόριο του ελαιολάδου και παραγώγων στην αρχαία Ελλάδα αλλά και προσέγγιση της ιστορικότητας μέσα από βιωματικά εργαστήρια των εκπαιδευτικών ανά ομάδες 8- 9 ατόμων που συντόνιζαν οι ίδιες.
Το Σάββατο το πρωί, ύστερα από θεωρητική προσέγγιση για τη μεθοδολογία της έρευνας πεδίου στο χώρο του ΚΠΕ Καλαμάτας από την κ. Καμαρινού Δήμητρα, μετέβηκαν οι επιμορφωτές και επιμορφώμενοι στην Πύλο και στη Χώρα με μισθωμένο λεωφορείο. Εκεί, μελετήθηκε το μυκηναϊκό ανάκτορο της Πύλου και τα αρχαιολογικά ευρήματα του πολιτισμού της ελιάς μέσα από ομαδική δραστηριότητα, κατά την οποία οι εκπαιδευτικοί ανά ζευγάρια είχαν το ρόλο του Φοίνικα έμπορου και το ρόλο του ντόπιου Μεσσήνιου που πραγματευόταν την ανταλλαγή των αγαθών. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας, όπου επίσης με δραστηριότητα πεδίου οι επιμορφώμενοι ξεναγήθηκαν μόνοι τους μελετώντας τα αρχαία αγγεία με τα οποία γινόταν το εμπόριο. Η επιστροφή στο ΚΠΕ Καλαμάτας και το γεύμα που παρατέθηκε από τους υπευθύνους στον ίδιο χώρο, τόνωσε τις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της κάθε ομάδας. Το Απόγευμα συνεχίστηκε κανονικά το πρόγραμμα που περιελάμβανε αρχικά εισήγηση για την «ελληνική παράδοση των αρωματικών ελαίων» , ενώ ακολούθως αφιερώθηκε αρκετός χρόνος στην πραγματοποίηση των βιωματικών εργαστηρίων, που περιελάμβαναν την Παρασκευή αρωματικών ελαίων, κατασκευές, δρώμενα με τεχνικές διαφήμισης των προϊόντων της κάθε ομάδας. Στο τέλος, μετά από εισήγηση περί μεθοδολογίας των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε το τελευταίο βιωματικό εργαστήριο κατά τη διάρκεια του οποίου σε κάθε ομάδα συζητούνταν θέματα για το πώς πρέπει να υλοποιείται ένα πρόγραμμα στο σχολείο με τις μαθητικές ομάδες.








Την Κυριακή η είσοδος στο κοινό ήταν ανοιχτή και οι εισηγήσεις είχαν να κάνουν περισσότερο με το τώρα του ελαιολάδου και της ελιάς. Έτσι, ξεκινώντας με την πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση του επίκουρου καθηγητή ΤΕΙ Καλαμάτας, κ. Δημόπουλου Βασίλη: «Ελιά και σύγχρονες προκλήσεις» αλλά και με την εισήγηση του γεωπόνου κ. Δημητριάδη Δημήτρη: «Ελαιόλαδο, φρουτοχυμός- ελιξίριο ζωής» αναλύθηκαν ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου.
Ο σκηνοθέτης Τσακίρης Σταύρος ανέλυσε «Το στοιχείο της ελιάς στην αρχαία Τραγωδία», θέμα που αιχμαλώτισε την προσοχή του ακροατηρίου. 
Το εργαστήριο Γαστρονομίας που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Γαστρονομίας Λακωνίας και με επικεφαλή της τριμελούς ομάδας τον κ. Ρουμπάκο Βασίλη, προσέλκυσε τους επιμορφώμενους, οι οποίοι πέρα από τη γευσιγνωσία τους είχαν και τις σχετικές ερωτήσεις. 
 

Στο τέλος του σεμιναρίου, συζητήθηκε και το θέμα για τις «Συμπράξεις σχολείων του Δικτύου ΕΛΙΑ», αλλά και με την κατατοπιστική εισήγηση της κ. Ξυλόκοτα Αναστασίας, Τμηματάρχου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας του ΥΠΔΒΜΘ: «Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» έγινε μια αναδρομή στο τώρα των εθνικών δικτύων και στην αποδοτικότητά τους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τόνισε ότι όλα τα δίκτυα έχουν να ζηλέψουν από το πετυχημένο Δίκτυο «Ελιά» που βρίσκεται υπό την επιμέλεια του ΚΠΕ Καλαμάτας. Απέδωσε εύσημα στους εκπαιδευτικούς που με δικά τους έξοδα από τη βόρεια Ελλάδα μέχρι την Κρήτη ήρθαν στην Καλαμάτα για την επιμόρφωσή τους, εθελοντικά για επαγγελματικούς λόγους και έδωσε θάρρος στους φιλότιμους εκπαιδευτικούς για το έργο που επιτελούν στην Περιβαλλοντική Αγωγή.
Ωστόσο, αξίζει να αναφέρω ότι η άψογη διοργάνωση του τριήμερου από τα μέλη του ΚΠΕ Καλαμάτας ικανοποίησε τους επιμορφωτές και επιμορφώμενους. Ένα ευχαριστήριο για την ωραία διαμονή στο ξενοδοχείο, τα πλούσια γεύματα και την εκπαιδευτική επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους της Πύλου και της Χώρας.
  • Digg
  • del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Yahoo! Buzz
  • Technorati
  • Facebook
  • TwitThis
  • MySpace
  • LinkedIn
  • Live
  • Google
  • Reddit
  • Sphinn
  • Propeller
  • Slashdot
  • Netvibes

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου