ΤΟ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Σάββατο, Οκτωβρίου 08, 2011 Αναρτήθηκε από ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΥΛΩΝΑΣ


Την ώρα που γινόταν δρομολόγιο ταξί Πλατάνια- Κοπανάκι για τη 
μία(!) και μοναδική μαθήτρια νηπιαγωγείου, οι 7 μαθητές του Δημοτικού 
Σχολείου της Αυλώνας από Πλατάνια, Σιδηρόκαστρο και Βανάδα 
έμεναν στα σπίτια τους  γιατί δεν πραγματοποιούνταν δρομολόγια ταξί. 
Την ίδια ώρα το βοηθητικό  προσωπικό του σχολείου (καθαρίστρια) δε 
γνώριζε τι σχεδιάζεται και  το μάθαινε από τον πίνακα ανακοινώσεων 
του σχολείου, όπου κάποια δασκάλα είχε γράψει:"Τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 
2011 το σχολείο έκλεισε". Τα κλειδιά δεν έχουν παραδοθεί και ο 
Πρόεδρος  Τοπικού  Συμβουλίου Αυλώνας δεν έχει ενημερωθεί 
για την παράδοση.  
Διαβάστε πώς κάλυψε δημοσιογραφικά ο κ. Ηλίας Γιαννόπουλος στην 
εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ το τόσο σοβαρό ζήτημα- σκάνδαλο αυτές τις μέρες. 
Και ο νοών νοείτο.

  • Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ, 08-10-2011, αρ. φύλλου 33664

«Έδωσαν - πήραν», τα κατάφεραν όπως αποδεικνύεται, όσοι και όποιοι (αν) ίσως επεδίωκαν, από καιρό, να καταργήσουν το Δημοτικό Σχολείο Αυλώνας Τριφυλίας. Τελικά, πριν από λίγες μόλις μέρες το «έκλεισαν» στα λουμωχτά! Θυμίζουμε πως το Δημοτικό Σχολείο Αυλώνας για μια σειρά από υπαρκτούς, αντικειμενικούς, σοβαρούς και σημαντικούς λόγους είχε αποφύγει και ξεπεράσει το προωθούμενο «λουκέτο» κατά τις μεταβολές, συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων που προηγήθηκαν. 
Ποιοι και γιατί επιδίωκαν το «λουκέτο» στο συγκεκριμένο σχολείο μένει να απαντηθεί στο μέλλον, αλλά χωρίς να υπάρξει παρέμβαση, ακόμη και μεθόδευση «έξωθεν» ή και «εκ των έσω», δεν καταργείται έτσι, στα «λουμωχτά», ένα σχολείο ένα μήνα, περίπου, μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Η εύκολη δικαιολογία (κατ' άλλους πρόφαση εν αμαρτία), η οποία ωστόσο προήλθε από ένα υπαρκτό πρόβλημα, αυτό της μεταφοράς των μαθητών από τον τόπο διαμονής τους (τα Πλατάνια, το Σιδηρόκαστρο και τη Βανάδα) στο Δημοτικό Σχολείο στην Αυλώνα, σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες επαφές και επικοινωνίες των αρμοδίων του Δήμου και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αν οι πληροφορίες μας αληθεύουν, με τους γονείς, οδήγησαν - «καθοδήγησαν» τους τελευταίους (μονόδρομος ήταν, άλλωστε, όπως είχε η προβληματική κατάσταση, ενώ με τα πλέον μελανά χρώματα τους τονιζόταν ο κίνδυνος να χάσουν τη σχολική χρονιά τα παιδιά τους, αφού δε γινόταν η μεταφορά στο σχολείο τους) να αποφασίσουν να εγκαταλείψουν, έστω και δίχως να το επιθυμούν, το σχολείο της Αυλώνας και να εγγράψουν τα παιδιά τους σε Δημοτικό Σχολείο της Κυπαρισσίας. Πλέον μεταφέρονται με λεωφορείο της γραμμής του ΚΤΕΛ μέχρι το σταθμό του και από εκεί, με άλλο λεωφορείο, στο σχολείο.
Αφορμή, λοιπόν, για το «λουκέτο» στο σχολείο δόθηκε με το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών λόγω της εμπλοκής ΚΤΕΛ και ιδιοκτητών ταξί. Τώρα που, όπως θα έχετε διαβάσει και δει στα τοπικά ΜΜΕ, μετά από συνεννοήσεις των εμπλεκομένων και αρμοδίων, ξεπεράστηκαν τα προβλήματα, βρέθηκε λύση και εκτελούνται και τα δρομολόγια με τα ταξί, το Δημοτικό Σχολείο Αυλώνας «έκλεισε». Το «έκλεισαν»! Ποιοι; Με ποιες αποφάσεις, ποιες διαδικασίες; Πώς «κλείνει», έτσι, ένα σχολείο;
Εκπαιδευτικός (μόνιμη δασκάλα) είχε αναλάβει τα καθήκοντά της κανονικά από την αρχή, αλλά και ακόμη και μετά την απόσπασή της, την Τρίτη, πήγε στο σχολείο αναπληρώτρια εκπαιδευτικός, σύμφωνα με όσα πληροφορηθήκαμε, η οποία ωστόσο δεν έκανε μάθημα ποτέ λόγω των προβλημάτων και του «λουκέτου» που μπήκε και τοποθετήθηκε, ακολούθως, σε Τμήμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας στην Κυπαρισσία. Τι, ακριβώς, συνέβη; Γιατί και πώς έκλεισε το Δημοτικό Σχολείο Αυλώνας; Ποια είναι η θέση των τοπικών Αρχών και αρχόντων; Ποια είναι η θέση των αρμοδίων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το «λουκέτο» στο Δημοτικό Σχολείο Αυλώνας;

Του Ηλία Γιαννόπουλου
  • Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ, 28-09-2011, αρ.φύλλου 33655

Δεν μπορούν να πάνε στο Δημοτικό Σχολείο Αυλώνας
Χωρίς μαθητές έχει μείνει το Δημοτικό Σχολείο Αυλώνας, αφού είναι αδύνατη η μεταφορά τους με ίδια μέσα και έξοδα των γονέων τους από τη Βανάδα, το Σιδηρόκαστρο και τα Πλατάνια Τριφυλίας.
Το πρόβλημα που ανέκυψε, μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στη μεταφορά τους, είναι τεράστιο και μέχρι σήμερα λύση δεν έχει βρεθεί, με αποτέλεσμα οι μικροί μαθητές, παρά τη θέλησή τους όπως και των γονιών τους, να μην μπορούν να μεταβούν στο σχολείο τους και να χάνουν τα μαθήματά τους.
Σημειώνουμε πως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Θ», στο Δημοτικό Σχολείο Αυλώνας φοιτούν επτά μικροί μαθητές (ένας από τη Βανάδα που δεν έχει παρακολουθήσει ούτε ένα μάθημα αφού είναι αδύνατη η μεταφορά του από τους γονείς του, δύο από τα Πλατάνια, από τους οποίους μόνον ο ένας παρακολουθεί τα μαθήματα και τέσσερις από το Σιδηρόκαστρο, οι γονείς των οποίων από την προηγούμενη εβδομάδα αδυνατούν να μεταφέρουν τα παιδιά τους με ίδια μέσα στο σχολείο).
Μιλώντας χθες με γονείς, εξέφρασαν την αγανάκτηση και τη διαμαρτυρία τους, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ως γονείς μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Αυλώνας (από Σιδηρόκαστρο, Βανάδα και Πλατάνια) εκφράζουμε την αγανάκτησή μας απέναντι σε κάθε υπεύθυνο για τη μεταφορά των παιδιών μας στο σχολείο. Από την αρχή της χρονιάς περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τις μετακινήσεις και μέχρι τώρα επιβαρυνόμαστε εμείς. Δηλώνουμε αποφασισμένοι να διαμαρτυρηθούμε. Δε θα στείλουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας τα παιδιά μας στο σχολείο, γιατί είναι αδύνατο να τα μεταφέρουμε καθημερινά εμείς. Ζητάμε να λυθεί άμεσα το ζήτημα αυτό και να αναλάβουν οι υπεύθυνοι τις ευθύνες τους. Έχουμε πια φτάσει σε σημείο απελπισίας, γιατί μας αναγκάζουν (για πόσο ακόμα;) να κρατάμε τα παιδιά στο σπίτι, ενώ θα έπρεπε να είναι στο σχολείο! Να τονίσουμε ότι το σχολείο λειτουργεί μόνο με μεταφερόμενους μαθητές φέτος, οι οποίοι δε θα μπορούν να πηγαίνουν».
Αξίζει να σημειώσουμε πως, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του αντιδημάρχου Παιδείας Γιάννη Μερκούρη: «Η μεταφορά των μαθητών μέχρι 31/12/2011 γίνεται με ευθύνη της αιρετής Περιφέρειας, η οποία έχει υπογράψει σύμβαση με το ΚΤΕΛ Μεσσηνίας. Το ΚΤΕΛ στη συνέχεια ως ανάδοχος έχει επωμισθεί την ευθύνη υλοποίησης αυτής της σύμβασης - υποχρέωσης».
Όπως έχουμε ξαναγράψει, ανεξάρτητα από το ποιος ή ποιοι ευθύνονται για το τεράστιο αυτό πρόβλημα (βεβαίως και πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν ευθύνες), αυτό που προέχει είναι να βρεθεί τάχιστα λύση και οι μαθητές ανεμπόδιστα να μεταβαίνουν από τον τόπο διαμονής τους στα σχολεία τους για τα μαθήματά τους, που είναι δικαίωμά τους και υποχρέωση της Πολιτείας και των Αρχών!».

Του Ηλία Γιαννόπουλου 
  • Digg
  • del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Yahoo! Buzz
  • Technorati
  • Facebook
  • TwitThis
  • MySpace
  • LinkedIn
  • Live
  • Google
  • Reddit
  • Sphinn
  • Propeller
  • Slashdot
  • Netvibes

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου